Obstipatie: hoe kunt u uw stoelgang verbeteren?

Een veelvoorkomend probleem

De stoelgang is voor iedereen verschillend. Bij obstipatie is er sprake van een trage stoelgang, veroorzaakt door verstoppingen doordat de ontlasting lang in de darmen blijft zitten. Hierdoor heeft u gemiddeld tot wel drie keer minder ontlasting per week. Als dit langer dan drie maanden duurt, is er sprake van chronische obstipatie. Obstipatie is een veelvoorkomend probleem, maar meestal hebben vooral zwangere vrouwen, ouderen en kinderen er last van.

Oorzaken, klachten en gevolgen

Obstipatie kent verschillende oorzaken. De meeste problemen die met de stoelgang te maken hebben zijn:

  • Het eten van weinig vezelrijke voeding;
  • Het gebruik van medicijnen;
  • Te veel stress;
  • Ziekte en het gebruik van medicijnen;
  • Het hebben van een onregelmatig leven;
  • Een verstoorde hormoonbalans.

Wanneer men last heeft van obstipatie, is er vaak sprake van de volgende klachten: een moeizame- en trage stoelgang, harde- en droge ontlasting, onvolledige/moeizame stoelgang, pijn wanneer u naar het toilet gaat, buikpijn en buikkrampen. Obstipatie kan vele gevolgen hebben op het lichaam. De gevolgen van langdurige obstipatie zijn: chronische buikpijn, overbelasting van de lever, aambeien en anale fissuren.

Stoelgang verbeteren: bezoek een mesoloog

Wanneer het niet duidelijk is wat de oorzaak van de obstipatie is of wanneer er meerdere oorzaken kunnen zijn, is het aan te raden om contact op te nemen met een mesoloog. Een mesoloog kan de oorzaak en oplossing voor de obstipatie multidisciplinair onderzoeken. De mesoloog onderzoekt hiervoor de meetwaardes van de lever, de werking van de galblaas, de hormonale balans en de exocriene pancreas.

Er kunnen voor de behandeling van obstipatie verschillende methodes worden toegepast. Deze verschillende methodes zijn: Electro fysiologische diagnostiek, Viscerale diagnostiek, traditionele Chinese geneeskunde, Ayurveda, psychologie en filosofie. Op deze manier vormt een mesoloog de verbinding tussen wetenschappelijke kennis- en traditionele geneeswijzen.

Bij de behandeling voor obstipatie maakt de mesoloog gebruik van leefstijladviezen, natuurlijke middelen, advies over voeding en aanvullende therapie. Ook kan er een speciaal dieet worden geadviseerd. Als het nodig is, kan de mesoloog u ook doorverwijzen voor een aanvullende therapie.

U kunt voor een afspraak terecht bij de mesologie praktijk van de heer J. Franssens. De vestigingen zijn in de regio Almere en Rotterdam.