PMS: hoe kan ik mijn klachten verlichten?
Oorzaken en klachten van PMS
Onder de verzamelnaam PMS vallen verschillende klachten. Deze klachten beginnen tijdens de tweede helft van de menstruatie cyclus. De klachten komen iedere maand terug en verdwijnen vaak bij aanvang van de menstruatie. In sommige gevallen kunnen de klachten zich ook voortzetten gedurende de menstruatie.
Vele vrouwen ervaren klachten voor- of gedurende de menstruatie. Wanneer deze klachten dusdanig ernstig zijn dat het normale leefpatroon wordt verstoord en er lichamelijke en psychische gevolgen zijn, is er sprake van PMS.
Veelvoorkomende klachten bij PMS
De volgende klachten komen het meest voor bij vrouwen die last hebben van PMS:
- Hoofdpijn;
- Buikpijn;
- Pijnlijke borsten;
- Prikkelbaarheid;
- Wisselende stemmingen;
- Angst;
- Depressie;
De klachten kunnen bestaan uit lichamelijke- en/of geestelijke klachten. Ook is het mogelijk om een combinatie van klachten te ervaren.
Mogelijke oorzaken van PMS
Er zijn verschillende factoren die mogelijk invloed kunnen hebben bij PMS. Vooral de bloedspiegels van progesteron, oestrogeen en prolactine lijken een belangrijke rol te spelen. Daarnaast kan ook een tekort aan vitamine B6 klachten veroorzaken. Ook is de leverfunctie van belang omdat deze de bouwstenen levert voor een goede productie van hormonen. De kans op PMS is hoger wanneer dit veel in de familie voorkomt. Tijdens- en na de overgang verdwijnen de klachten.
Daarnaast kan overmatige consumptie van suiker en koolhydraten de productie van insuline verstoren en daarmee de hormoonstofwisseling. Genoeg slaap, een gezond- en gevarieerd voedingspatroon en genoeg beweging kunnen de klachten van PMS verminderen. Het is belangrijk om tijdens zware periodes stress te vermijden en uzelf niet te overbelasten.
Behandeling van PMS door een mesoloog
Een mesoloog doet bij klachten over PMS altijd multidisciplinair onderzoek. De methodes die de mesoloog toepast tegen PMS zijn: Electro fysiologische diagnostiek, Viscerale diagnostiek, traditionele Chinese geneeskunde, Ayurveda, psychologie en filosofie.
Voor de behandeling van PMS gebruikt de mesoloog diverse methodes. Dit zijn onder andere: oosterse- en westerse kruiden, aanvullende supplementen en homeopathische middelen. Daarnaast kan de mesoloog voedings- en leefstijladvies geven. Bij PMS-klachten is een goede hormoonbalans van belang en dit heeft veel betrekking op uw voedingspatroon. Eventueel kan de mesoloog u doorverwijzen voor aanvullende therapie.
U kunt voor een afspraak terecht bij de mesologie praktijk van de heer J. Franssens. De vestigingen zijn in de regio Almere en Rotterdam.