Waarom mesologie?

Voor veel mensen met chronische klachten heeft de reguliere geneeskunde geen oplossing. De mesoloog combineert daarom kennis uit de reguliere geneeskunde met kennis uit de alternatieve geneeswijzen zoals de acupunctuur, ayurveda, homeopathie en orthomoleculiare geneeswijzen. De mesoloog kan daardoor de symptomen begrijpen vanuit verschillende gezichtspunten. De kracht van Mesologie ligt dan ook in deze multidisciplinaire visie op klachten en symptomen.
Hieronder staan 4 principes waarop de mesologie gebaseerd is.

Individuele diagnose en therapie

Het mechanisme of de oorzaak van een klacht of symptoom is bij ieder mens uniek. Een effectieve therapie is hierop ingesteld en daarom ook individueel.

Het menselijk organisme is een functionele eenheid

De mens staat in voortdurende wisselwerking met zijn omgeving.
Op deze wisselwerking reageert het organisme telkens als geheel.
Deze reactie uit zich in verschillende aspecten:
fysiek, emotioneel, mentaal, energetisch en existentieel.
Daarbij is er altijd een verband tussen functie en disfunctie.

Als een mens uit balans is ontstaan er klachten.
Wanneer deze klachten voortduren ontstaat er een disfunctie.
Door de samenhang tussen functie en disfunctie vast te stellen kan de oorzaak van de disbalans gevonden worden.

Het menselijk organisme bezit zelfregulerende krachten

De mens is in staat zich voortdurend aan te passen aan zijn veranderende omgeving. Deze aanpassing is in principe zelfregulerend. Natuurlijke krachten stimuleren of herstellen de gezondheid en zijn gericht op de genezing.

Begrip en samenwerking

De vertaling van de diagnose wordt uitgebreid met de patient besproken, zodat deze inzicht krijgt in de oorzaken van zijn of haar klachten. De therapie (Homeopathie, Kruiden, Vitaminen, Mineralen, Voeding etc.) wordt hierdoor begrijpelijk, evenals het aanbrengen van wijzigingen in levensstijl.
De diagnose van een Mesoloog is controleerbaar door wetenschappelijk onderzoek. Hiermee bereikt de mesologie een unieke status in de hedendaagse gezondheidszorg: er ontstaat een mogelijkheid tot communicatie en wederzijdse controle tussen de verschillende vormen van geneeskunde. Dit is de basis van een goede samenwerking.